Search
Γρήγορη Πρόσβαση

Πιστωτικές μονάδες – ECTS

Γενικά

Για την απόκτηση πτυχίου ένας φοιτητής θα πρέπει να παρακολουθήσει επιτυχώς μια σειρά μαθημάτων τα οποία αντιστοιχούν σε 240 μονάδες ECTS τουλάχιστον. Από τις συνολικά 240 μονάδες ECTS, οι 178 μονάδες ECTS πρέπει να προέρχονται από τα Υποχρεωτικά Μαθήματα του Τμήματος (Κατηγορία Α, βλ. Πίνακα Μαθημάτων – Διδασκόντων), τουλάχιστον οι 20 μονάδες ECTS να προέρχονται από τα επιλεγόμενα μαθήματα των Γενικών Κατευθύνσεων της Κατηγορίας Β και οι υπόλοιπες 42 μονάδες ECTS από συνδυασμό επιλεγομένων μαθημάτων των Κατηγοριών Β, Γ, Δ ή/και την εκπόνηση Διπλωματικής Εργασίας (Κατηγορία Ε) ή/και Πρακτικής Άσκησης (Κατηγορία ΣΤ). Στα Υποχρεωτικά μαθήματα συμπεριλαμβάνεται ένα εκ των δύο μαθημάτων με Κωδικούς 405 (Φυσική Περιβάλλοντος) και 408 (Εισαγωγή στην Αστροφυσική).

Η κατανομή των μονάδων ECTS ανά μάθημα περιγράφεται αναλυτικά στον Πίνακα Μαθημάτων – Διδασκόντων.

Κατηγορίες μαθημάτων

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του/της ο/η φοιτητής/φοιτήτρια παρακολουθεί μαθήματα τα οποία κατανέμονται στις εξής κατηγορίες:

  • A. Υποχρεωτικά Μαθήματα
    Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα Υποχρεωτικά Μαθήματα, που είναι και τα βασικότερα μαθήματα του Τμήματος, από τα οποία θα πρέπει να συγκεντρώσουν 178 μονάδες ECTS. Τα μαθήματα αυτά προσφέρονται από το Τμήμα κάθε ακαδημαϊκό έτος, είτε στο χειμερινό είτε στο εαρινό Εξάμηνο. Οι φοιτητές οφείλουν να τα παρακολουθήσουν επιτυχώς (επιλέγοντας ένα εκ των δύο μαθημάτων “Φυσική Περιβάλλοντος” ή “Εισαγωγή στην Αστροφυσική” ως υποχρεωτικό).

  • B. Μαθήματα επιλογής: Γενικές Κατευθύνσεις
    Από τα μαθήματα της κατηγορίας αυτής οι φοιτητές πρέπει να επιλέξουν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους τουλάχιστον τέσσερα, τα οποία αντιστοιχούν σε τουλάχιστον 20 μονάδες ECTS. Στα ανωτέρω τέσσερα μαθήματα δεν προσμετράται το μάθημα που έχει επιλεγεί ως υποχρεωτικό από τα μαθήματα “Φυσική Περιβάλλοντος” ή “Εισαγωγή στην Αστροφυσική”.

  • Γ. Μαθήματα επιλογής: Ειδικά Θέματα Φυσικής

  • Δ. Μαθήματα επιλογής: Διάφορα θέματα
    Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα επιλεγόμενα μαθήματα που αφορούν τον κύκλο της Διδακτικής της Φυσικής, καθώς και μαθήματα από άλλα Τμήματα.

  • E. Μαθήματα επιλογής: Διπλωματική εργασία
    Φοιτητές/τριες οι οποίοι βρίσκονται τουλάχιστον στο 7ο εξάμηνο σπουδών και έχουν εξεταστεί επιτυχώς, μέχρι την τελευταία προ της δήλωσης του μαθήματος εξεταστική, σε μαθήματα τα οποία αντιστοιχούν σε τουλάχιστον 120 μονάδες ECTS, μπορούν να επιλέξουν το μάθημα «Διπλωματική Εργασία», το οποίο είναι ετήσιο και αντιστοιχεί σε 10 μονάδες ECTS.

  • ΣΤ. Μαθήματα επιλογής: Πρακτική άσκηση
    Από το 6ο εξάμηνο, ο φοιτητής μπορεί να απασχοληθεί για ορισμένη περίοδο (3-6 μήνες) σε ελληνικούς ή διεθνείς οργανισμούς και εταιρείες του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, με στόχο την πρακτική του εξάσκηση και εξειδίκευσή του σε θέματα συναφή με το αντικείμενο της Φυσικής. Σε περίπτωση θετικής αξιολόγησης κατοχυρώνονται στο φοιτητή 3 πιστωτικές μονάδες. Οι μονάδες αυτές προσμετρώνται στις 240 που απαιτούνται για τη λήψη πτυχίου αλλά χωρίς αντίστοιχη βαθμολογία. Στα πλαίσια προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ERASMUS), υπάρχει για τους φοιτητές δυνατότητα πραγματοποίησης μίας περιόδου σπουδών τους (έως και δύο ακαδημαϊκών εξαμήνων) στο εξωτερικό, με αναγνώριση των μαθημάτων στα οποία εξετάζεται επιτυχώς. Επίσης είναι δυνατόν, στα πλαίσια του ίδιου Προγράμματος, να μεταβούν στο εξωτερικό, οπωσδήποτε πριν τη λήψη του πτυχίου.

  •  

Παράρτημα

Στο παρόν Παράρτημα φαίνεται η κατανομή των Μαθημάτων Επιλογής στις Κατηγορίες Β, Γ και Δ. Για όλες τις πληροφορίες σχετικά με το κάθε μάθημα, ο/η φοιτητής/φοιτήτρια παραπέμπεται στον Πίνακα Μαθημάτων – Διδασκόντων. Οι κωδικοί των μαθημάτων είναι αυτοί που αναγράφονται στον Οδηγό Σπουδών του Τμήματος.

Κωδικός
Μαθήματος
ΜάθημαΚατηγορία
103ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ ΣΩΜΑΤΙΑΒ
104ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΠΕΔΙΟΥ
105ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΑ
111ΦΥΣΙΚΗ ΠΛΑΣΜΑΤΟΣ
114ΚΛΑΣΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΙΙ
201ΑΤΟΜΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΙ LASERS
202ΜΟΡΙΑΚΗ ΦΥΣΙΚΗ
203ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ
205ΦΥΣΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ IΙ
209ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΝΕΟΤΕΡΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ
211ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ
401ΓΕΝΙΚΗ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑ
405ΦΥΣΙΚΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
408ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΗ
106ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΣΧΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣΓ
108ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ
109ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΦΥΣΙΚΗΣ
110ΚΒΑΝΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ
112ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΦΥΣΙΚΟΥΣ
113ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΗ ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ
204ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
212ΔΟΜΙΚΟΣ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ
215ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΕΙΑ
218ΠΟΛΥΜΕΡΙΚΑ ΣΤΕΡΕΑ
219ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΥΣΙΚΗ – ΑΚΤΙΝΟΦΥΣΙΚΗ
402ΦΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑΣ
403ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΑ
404ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΡΕΥΣΤΩΝ
406ΦΥΣΙΚΗ ΚΛΙΜΑΤΟΛΟΓΙΑ
409ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΟΣ ΚΑΙΡΟΣ
410ΓΑΛΑΞΙΕΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΑ
411ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΙΑΚΗ ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΗ
413ΗΛΙΑΚΗ ΦΥΣΙΚΗ
502ΨΗΦΙΑΚΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ
504ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΙΣ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
506ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΣΤΡΑΦΕΙΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ
508ΜΑΓΝΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΥΛΙΚΑ
509ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΙ ΜΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ
510ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΜΕΝΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ
703ΞΕΝΗ ΓΛΏΣΣΑ
220ΒΙΟΦΥΣΙΚΗΔ
301ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
304ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
305ΟΙ ΕΝΝΟΙΕΣ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
306ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ
307ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ
308ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΣΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
309ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
310ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Μετάβαση στο περιεχόμενο