ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ για το μάθημα Θερμοδυναμικής και Εργαστήρια Θερμότητας

Το μάθημα «Θερμοδυναμική και Εργαστήρια Θερμότητας» (Κωδ. 41) αποτελείται από θεωρητικό μέρος (5 ώρες εβδομαδιαίως) και εργαστηριακό μέρος (3 ώρες ανά 2 εβδομάδες).

Οι δευτεροετείς φοιτητές/τριες του Τμήματος Φυσικής, όπως επίσης και οι τριτοετείς και τεταρτοετείς που για οποιοδήποτε λόγο δεν έχουν κάνει τα εργαστήρια Θερμότητας (ή δεν τα ολοκλήρωσαν) ως τώρα, καλούνται να εγγραφούν σε τμήματα εργαστηρίων του μαθήματος.

Οι φοιτητές εγγράφονται σε ομάδες των δύο ατόμων σε ένα από τα παρακάτω τμήματα που φαίνονται στον πίνακα:

ΤΜΗΜΑ       ΗΜΕΡΑ        ΩΡΑ               ΑΡΙΘΜΟΙ ΜΗΤΡΩΟΥ

    Α              Τρίτη       16:00-18:00                Περιττοί
    Β             Τετάρτη    16:00-18:00                 Άρτιοι
    Γ              Πέμπτη    12:00-14:00             Οποιοσδήποτε

Οι εγγραφές θα γίνονται στο γραφείο Φ3-224 τις ώρες 09:00-16:00 καθημερινά τις εργάσιμες ημέρες μέχρι και την Παρασκευή 16-2-2024. Δευτεροετής φοιτητής/τρια που δεν θα εγγραφεί σε κάποιο από τα παραπάνω τμήματα δεν θα μπορέσει να παρακολουθήσει το Εργαστήριο Θερμότητας και να λάβει μέρος στις τελικές εξετάσεις του μαθήματος, τόσο τον Ιούνιο όσο και τον Σεπτέμβριο.

Η παρουσία στο εργαστήριο είναι υποχρεωτική. Το Εργαστήριο Θερμότητας γίνεται κάθε δεύτερη εβδομάδα στην αίθουσα Φ2-131. Πριν το εργαστήριο, κάθε δεύτερη Δευτέρα και ώρα 13:00-14:00 στην αίθουσα Φ3 5-7, θα γίνεται το μάθημα προετοιμασίας για την εργαστηριακή άσκηση της τρέχουσας εβδομάδας. Η παρουσία του κάθε φοιτητή/τριας στο μάθημα προετοιμασίας είναι υποχρεωτική αρχής γενομένης στις 19-2-2024. Ημερομηνία έναρξης της πρώτης εργαστηριακής άσκησης είναι η Τρίτη 20-2-2024 και ακολουθούν τα υπόλοιπα τμήματα της ίδιας εβδομάδας. Το αναλυτικό χρονοδιάγραμμα όλων των εργαστηριακών ασκήσεων θα ανακοινωθεί σύντομα.

Κατά την είσοδό τους στο εργαστήριο οι φοιτητές πρέπει να φέρουν μαζί τους: ένα τετράδιο περίπου 50 φύλλων, αριθμομηχανή τσέπης, χάρακα, μολύβι, σβήστρα και ότι άλλο είναι απαραίτητο για να κάνουν υπολογισμούς και γραφικές παραστάσεις. Σε κάθε εργαστήριο στα πρώτα 10-15 λεπτά οι φοιτητές/τριες θα γράφουν ένα τεστ σχετικά με το πείραμα που θα εκτελέσουν, ενώ μετά το πέρας του πειράματος θα γράφεται κατ’ οίκον μια κοινή εργασία και από τα δυο μέλη της κάθε εργαστηριακής ομάδας.

Οι φοιτητές πρέπει να προσέρχονται στο εργαστήριο προετοιμασμένοι τόσο έχοντας παρακολουθήσει το αντίστοιχο μάθημα προετοιμασίας όσο και έχοντας μελετήσει το αντίστοιχο πείραμα από το βιβλίο «ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΏΝ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ - ΑΠΛΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ» (Μ. Καμαράτος, Εκδόσεις Κλειδάριθμος, 2020).

Τονίζεται ότι κατά την διάρκεια των πειραμάτων πρέπει να διατηρείται στους εργαστηριακούς πάγκους ευταξία, να επιδεικνύεται προσοχή στην χρήση των οργάνων και διατάξεων, ενώ απαγορεύονται αυστηρώς το φαγητό, οι καφέδες, τα αναψυκτικά κλπ.

Σχετικά με τον βαθμό του μαθήματος

Στον τελικό βαθμό (Τ.Β.) του μαθήματος συνεισφέρουν και τα δυο μέρη του: το θεωρητικό μέρος κατά 70% και το εργαστηριακό μέρος κατά 30%.

Ο βαθμός του θεωρητικού μέρους βγαίνει από τις εβδομαδιαίες εργασίες, την ενδιάμεση εξεταστική και την τελική εξέταση σύμφωνα με τον αλγόριθμο

Βαθμός Θεωρίας (B.Θ.) = 0,20 x Μ.Ο. Βαθμών Εργασιών + 0,30 x Βαθμού Ενδιάμεσης Εξεταστικής + 0,50 x Βαθμού Τελικής Εξεταστικής

Ο βαθμός του εργαστηριακού μέρους του μαθήματος βγαίνει από τον μέσο όρο (Μ.Ο.) των τεστς και τον μέσο όρο των εργασιών σύμφωνα με τον αλγόριθμο

Βαθμός Εργαστηρίου (B.E.) = 0,30 x Μ.Ο. Τεστς + 0,70 x Μ.Ο. Εργασιών

Ο τελικός βαθμός βγαίνει ως

Τ.Β=0,70 x Β.Θ + 0,30 x Β.Ε.

και πρέπει να είναι μεγαλύτερος ή ίσος του 5.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση απουσίας από κάποια εργαστηριακή άσκηση, ο φοιτητής/τρια μηδενίζεται τόσο στο τεστ όσο και στην εργασία. Βεβαίως, αν η απουσία γίνει λόγω ανωτέρας βίας (ασθένεια, σοβαροί προσωπικοί λόγοι, κλπ), ο φοιτητής/τρια δύναται να εκτελέσει το πείραμα που έχασε σε εύλογο χρονικό διάστημα κάποια άλλη ημέρα, μετά από συνεννόηση με τους διδάσκοντες. Φοιτητής/τρια με περισσότερες από μια απουσία στο τέλος του μαθήματος δεν θα λαμβάνει μέρος στις τελικές γραπτές εξετάσεις και θα επαναλαμβάνει το μάθημα την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά. Τέλος οι παλαιότεροι φοιτητές/τριες που χρωστούν το μάθημα και έχουν ήδη κάνει τα εργαστήρια, ΔΕΝ θα παρακολουθήσουν τα εργαστήρια, και ο Τ.Β. τους θα είναι αποκλειστικά ο Β.Θ. Το ίδιο θα συμβεί και για ακόμη παλαιότερους φοιτητές/τριες (έτος εγγραφής πριν το 2020) μιας και τότε υπήρχε το μάθημα της Θερμοδυναμικής δίχως εργαστήρια.